Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
İş Güvenliği Uzmanlığı
İş sağlığı ve güvenliği; işin yapılması sırasında iş yerindeki fiziki çevre şartları sebebiyle işçilerin maruz kaldıkları sağlık sorunları ve mesleki risklerin ortadan kaldırılması veya azaltılması ile ilgilenen bilim dalıdır.
Bir kuruluşun gerçekleştirdiği faaliyetlerden etkilenen tüm insanların (çalışanların, geçici işçilerin, alt yüklenici çalışanlarının, ziyaretçilerin, müşterilerin ve işyerindeki herhangi bir kişinin) sağlığına ve güvenliğine etki eden faktörleri ve koşulları inceleyen bilim dalı olarak tanımlanmaktadır.
İşyerlerinde işin yürütülmesi ile ilgili olarak oluşan tehlikelerden, sağlığa zarar verebilecek şartlardan korunmak ve daha insanî bir iş ortamı meydana getirmek için yapılan metotlu çalışmalar.
Genel anlamda, hem çalışanları korumayı (İş Güvenliği), hem de bütün işletmenin ve üretimin güvenliğini, yani etraftakilerin ve çevrenin korunmasını esas alan tedbirlerin bütünüdür.
İşyerinde çalışan işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamayı, bir başka ifadeyle, işyerinde doğabilecek, iş kazası ve meslek hastalıkları gibi her türlü riske karşı gerekli tedbirleri almayı, bu husustaki şartları yerine getirmeyi, bu hedefleri yerine getirmeye yardımcı olabilecek araç-gereçlerin noksansız bulundurulmasını öngören, genelde bunların uygulanmasından işverenin sorumlu tutulduğu ve/fakat işçilerin de, öngörülen tedbirlerle ilgi olarak usul ve şartlara uymalarını isteyen bir kavramdır.
Kanunî Dayanak
İşçileri iş kazaları ve meslek hastalıklarından korumaya yönelik önlemleri almak ve onları bu konuda bilgilendirmek, İş Sağlığı ve Güvenliğinin temelini oluşturmaktadır.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun Beşinci Bölüm’ü (m.77-89) İş Sağlığı ve Güvenliği’ne ayrılmıştır. Bu bölümde; iş sağlığı ve güvenliği konusunda işçilerin ve işverenlerin yükümlülükleri, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğine aykırı bir durumun tespiti halinde işyerinin kapatılması veya işin durdurulması, iş sağlığı ve güvenliğinin işyeri seviyesinde örgütlenmesi (iş sağlığı ve güvenliği kurulu, işyeri sağlık birimleri ve işyeri hekimi, iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanlar, sağlık ve güvenlik işçi temsilcisi), çalışma hayatında kadın ve çocuk işçilerin korunmasına yönelik hükümler düzenlenmektedir.
Rehberlik
- İşyerinde yapılan çalışma ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak makine ve teçhizat durumu, bakımı, seçimi ile kullanılan maddelerde dâhil olmak üzere işin planlanması organizasyonu ve uygulaması.
- KKD seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesinin mevzuat kapsamında sürdürülmesini sağlamak ve işverene öneride bulunmak.
- İSG ile ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmek.
- İş Kazalarını araştırmak.
- Ölüm yâda yaralanmaya neden olmayan ancak çalışana, ekipmana ve işyerine zarar verme potansiyeli olan olayların araştırılması ve işverene önerilerde bulunmak.
Risk Değerlendirmesi
Risk değerlendirmesi çalışmasına katılmak, alınması gereken önlemler konusunda işverene öneride bulunmak, takibini yapmak
Çalışma Ortamı Gözetimi
- İSG mevzuatı gereği periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamaları kontrol etmek
- Kaza, yangın ve patlamaları önleme çalışmalarına katılmak, işverene önerilerde bulunmak, uygulamaları takip etmek
- Acil durum planının hazırlanması çalışmasına katılmak, konu için periyodik eğitim ve tatbikatın yapılmasını izlemek ve kontrol etmek
Eğitim - Bilgilendirme - Kayıt
- Eğitim planı hazırlamak, onaylatmak, uygulamak
- Yıllık değerlendirme raporunu hazırlamak
- Bilgilendirme faaliyetlerini düzenleyip onaylatmak, uygulamak
- İSG talimatı ve iş izin prosedürleri hazırlamak, onaylatmak, uygulamak
İlgili Birimlerle İşbirliği
- İşyeri hekimi ile işbirliği (meslek hastalığı ve iş kazalarını değerlendirmek)
- İSG kurulu ile işbirliği yapmak
- Çalışan temsilcisi ve destek elemanlarına destek olmak ve işbirliği yapmak